Werking

Groepen

duikenWij geven geen privé-zwemles, maar zwemles in kleine (vrienden)groepjes: dit is voor de kindjes leuker (zo zijn ze niet alleen tijdens de les en kunnen ze na afloop spelen met elkaar) én het werkt extra motiverend. De kindjes trekken zich immers aan elkaar op: de ervaring leert ons dat als één kindje van het groepje voor de eerste keer 25 meter overzwemt, de andere kindjes zullen volgen.

Er zijn 2 grote categorieën van zwemgroepen:

  • Beginnende zwemmers
    In groepjes van 3 à 4 leren de kindjes om aan het water en het zwembad te wennen en wordt de schoolslag aangeleerd. Deze categorie loopt totdat het kindje op een correcte manier 25 meter schoolslag kan zwemmen.
  • Gevorderde zwemmers
    Nadat de zwemmers hun brevet van 25 meter hebben behaald komen ze in een groepje van 4 à 5 kindjes terecht om de schoolslag te vervolmaken en crawl en/of rugslag aan te leren. Er komen ook andere aspecten van het zwemmen aan bod, zoals starten en het maken van keerpunten.

Binnen deze 2 categorieën zijn er nog verschillende sub-groepen, zodat alle kindjes in een groepje van hun niveau zitten.

Leren zwemmen, maar ook plezier hebben

Uiteraard is het doel van onze zwemclub om de kinderen te leren zwemmen, maar dit gaat niet als de kinderen niet elke week graag naar de zwemles komen: hierom wordt de zwemles op een speelse manier gegeven. Het is essentieel dat de kinderen de zwemles leuk vinden, zo zijn ze gemotiveerd om elke week te komen en gaat het “leren zwemmen” vanzelf. Competitie en onnodige druk op de kinderen zijn dan ook uit den boze.

Zwemmers die goed hun best hebben gedaan tijdens de zwemles, mogen op het einde een spelletje spelen en krijgen een snoepje als beloning. Belangrijk is dat de ouders zich hierbij ook consequent opstellen.

medaillesDiplomasysteem

Eind december en eind juni is er een “brevettendag”. De zwemmers, ook de allerkleinsten, kunnen hier een brevet halen. Voor de kleinsten zijn er watergewenningsdiploma’s (eendje, dolfijn,…), voor diegene die al kunnen zwemmen de afstandsdiploma’s (25 meter tot 5000 meter). Deze diploma’s zijn een extra motivatie voor alle kinderen!

Nieuws